Daerah Sik, Kedah Darulaman

Kawasan Parlimen Sik di negeri Kedah Darul Aman, negara Malaysia. Negeri Kedah terletak di utara Semenanjung Malaysia .

Sik merupakan sebuah kawasan yang masih lagi terpelihara flora dan fauna dan merupakan sebuah daerah yang terletak di timur Negeri Kedah.

Daerah ini masih lagi mempunyai kawasan Hutan Lipur dan Hutan Rekreasi yang banyak dan masih terpelihara. Selain daripada itu, daerah ini juga telah dijadikan sebuah kawasan Agro-Pelancongan oleh Kerajaan Negeri Kedah.

Sejarah:

Sik sebenarnya berasal dari perkataan Arab "Syed". Mubaligh-mubaligh Arab yang menbuka penempatan ini. Mereka berhenti dan singgah dengan perahu di Lubuk Tok Keramat, Sg Chepir, berdekatan dengan stesen minyak Shell, di pekan Sik.

Mereka telah mendirikan perkhemahan di sebuah padang yang dikenali sebagai Padang Tok Sheikh. Tapak ini kemudian berkembang menjadi sebuah penempatan dan pondok yang pertama di daerah Sik dan mungkin yang pertama di negeri Kedah Darulaman.

Padang Tok Sheikh sekarang ini terletak berhampiran dgn Mesjid Pekan Sik dan sekarang ini dibangunkan sebagai Kompleks Pejabat Ugama Daerah Sik, Kedah.

Perkataan "Sik" berasal dari "Syed" atau "Sheikh" dan jika disebut dalam loghat patani Kelantan, ianya berbunyi "Sik". Sebutan di antara bunyi Sik dan Saik

Antara Hutan Lipur dan Hutan Rekreasi yang popular di daerah ini ialah:

  • Hutan Lipur Lata Lembu
  • Hutan Lipur Lata Mengkuang
  • Hutan Reakreasi Sik
  • Hutan Rekreasi Lata Mengkuang
  • M.U.D.A. Resort -agro perlancongan
  • Bendang Man -agro perlancongan
(kedudukan negeri Kedah

< kembali