banner
Bersama saya dalam ASTRO AWANI saluran 502 ASTRO
pada hari AHAD 18/10/2009 jam 9.00pm secara langsung

khusus kepada masyarakat pengguna dan pencinta alam serta orang ramai secara am

dato wan azmiAssalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh. Selamat Datang ke halaman web www.wanazmisik.com

Saya mengucapkan selamat bertemu melalui laman web ini. Semoga perhubungan kita dapat memberi manafaat kepada kita bersama.Saya berharap melalui media ini, segala masalah, cadangan, buah fikiran dan idea-idea dapat dikongsi bersama.

Daerah Sik terletak di bahagian timur negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Sik merupakan sebuah kawasan yang masih lagi terpelihara flora dan fauna. Daerah ini masih lagi mempunyai kawasan hutan lipur dan hutan rekreasi yang banyak dan masih terpelihara. Selain daripada itu, daerah ini juga telah dijadikan sebuah "kawasan Agro-Pelancongan oleh Kerajaan Negeri Kedah".

Sik sebenarnya berasal dari perkataan Arab "Syed". Mubaligh-mubaligh Arab yang menbuka penempatan ini. Mereka berhenti dan singgah dengan perahu di Lubuk Tok Keramat, Sg Chepir, berdekatan dengan stesen minyak Shell sekarang, di pekan Sik.

Mereka telah mendirikan perkhemahan di sebuah padang yang dikenali sebagai Padang Tok Sheikh. Tapak ini kemudian berkembang menjadi sebuah penempatan dan pondok yang pertama di daerah Sik dan mungkin yang pertama di negeri Kedah Darulaman.

Padang Tok Sheikh sekarang ini terletak berhampiran dengan Masjid Pekan Sik dan sekarang ini dibangunkan sebagai Kompleks Pejabat Agama Daerah Sik, Kedah.

Perkataan "Sik" berasal dari "Syed" atau "Sheikh" dan jika disebut dalam loghat patani Kelantan, ianya berbunyi "Sik". Sebutan di antara bunyi Sik dan Saik. Rombongan mubaligh itu berketurunan Wan Ibrahim Mekong.

Sila masuk ke chatroom di bawah (sudah boleh digunakan):

Nama Anda :

Dato' Dr Wan Azmi Ariffin
www.wanazmisik.com
wanazmi@wanazmisik.com
tel : 04 4620 269 
www.wanazmisik.com - Dato Dr Wan Azmi Ariffin

blog
visit sik
Asbestos Cancer
Asbestos Cancer Counter